Brokkoli

A brokkoli neve a latin "branchium" szóból származik, mely ágat, kart jelent. A keresztesvirágzatúak családjába tartozik, azaz rokonai a karfiol, a kelbimbó és a káposztafélék. A brokkoli a Földközi-tenger vidékéről, valószínűleg Ciprus szigetéről származik.

A brokkolit az egészségvédő zöldségek közt tartják számon, mert nemcsak alacsony energiatartalmú, de hasznos anyagokban igencsak gazdag. A káposztafélék közül ennek a legmagasabb a C-vitaim tartalma.

 

BROKKOLIKRÉMLEVES bevert tojással és mandulával

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg friss brokkoli
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bos
  • 1-1 csipetnyi őrölt szerecsendió és ételízesítő por
  • 1-1 dl tejföl és főzőtejszín

A bevert tojáshoz

  • 1 evőkanál 10%-os ételecet
  • 5 egész szem feket bors
  • 1 babérlevél
  • 4 tojás

A tetejére

  • 5 dkg vékony lapocskákra szelt mandula

Elkészítés:

Lábasban a vajat fölolvasztjuk, a megtisztított brokkolit hozzáadjuk, 1 perc alatt megfuttatjuk, majd kb. 1 liter vízzel fölengedjük. (A víz felét tejjel is helyettesíthetjük) Sóval, sorssal, szerecsendióval és ételízesítővel fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon kb 10 percig főzzük, majd kissé hűlni hagyjuk, és turmixoljuk. A lábasba visszatöltjük, végül a tejszínnel simára kevert tejföllel dúsítjuk.

A bevert tojáshoz kb. 1 liter vizet fölforralunk, kissé megsózzuk, ecettel, borssal meg babérlevéllel ízesítjük. A tojásokat egyenként, egy, a főzővízbe merített merőkanálba ütjük, és kis lángon addig főzzük, amíg a tojásfehérje telejsen megkocsonyásodik. Főzés közben a fehérjét óvatosan a tojássárgájára igazgatjuk. A vízből kielemjük, lecsöpögtetjük, majd rögtön a levesestányérba rakjuk. Közben a mandulát zsíradék nélkül megpirítjuk. Tálaláskor a levest a bevert tojásokra merítjük, majd pirított mandulával megszórjuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Kalória: 325 kcal

 

 

 

Spárga

A spárga Eurázsiából származó, közel négyezer éves kultúrnövény, melynek termesztését az egyiptomiak kezdték. Az újkorban már egész Európában elterjedt.

A spárga finom és értékes zöldség. E-vitaminban, folsavban, C-vitaminban és B-vitaminokban gazdag. Alacsony kalóriatartalmú növény.

 

ZÖLDSPÁRGÁS PULYKATEKERCS

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os puylkamellfilé
  • 6 tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • kb. 20 szál zöldspárga
  • 2 húsleveskocka
  • 4 nagy szelet sonka
  • 1-1 dl tejföl és tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • fél mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítés:

A megmosott húst közepesen vastag téglalappá verjük, enyhén besózva félrerakjuk. A tojásokat csipetnyi sóval felverjük, majd olajon vékonyabb tojáslepényt sütünk belőle. A spárgát megtisztítjuk, lábasba tesszük, bő fél liter vizet öntünk rá. A leveskockát belemorzsoljuk, és a zöldséget kb. 8 perc alatt roppanósra főzzük. Úgy kétharmadát kiemeljük, lecsöpögtetjük.

A húsokra egy-egy szelet sonkát fektetünk, erre kerül a tojáslepény, majd a zöldspárga. Feltekerjük, és egyenként megolajozott alufóliába csomagoljuk. A lében maradt spárga mellé a lábasba rakjuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, s a tekercs kiemelése után a maradék levét ezzel sűrítjük, majd az egészet pürésítjük, ha szükséges, átszűrjük. Megborsozzuk, esetleg még megsózzuk, de kerülhet bele pár csepp citromlé is. Tálaláskor a húsokat a fóliából kicsomagoljuk és így szeleteljük. Köretként petrezselymes újburgonyát kínálunk mellé

Elkészítési idő: 50 perc

Kalória: 541 kcal

 

 

 

Eper

A rózsafélék családjába tartozó ízes, illatos gyümölcs Kelet-Ázsiából származik. Elődjét, a szamócát a római korban vadon gyűjtötték. Nemesítve a termesztésére csak a XIV-XV. században került sor.

Nem csak íze, zamata tud kényeztetni bennünket, hanem jótékony hatással van egész szervezetünkre. Alacsony kalóriatartalma miatt a késő tavaszi fogyókúrák, tisztítókúrák egyik ideális gyümölcse lehet, fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Sok C-vitamint, E-vitamint, káliumot tratalmaz, energia- és cukortartalma alacsony.

 

EPRES KOSÁRKÁK

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 8 dkg vaj
  • 1 csomag 6 lapso réteslap
  • 50dkg lencse vagy sárgaborsó a sütéshez

A töltelékhez:

  • 50-60 dkg eper
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 2 dl joghurt
  • A díszítéshez: 2dl habtejszín

Elkészítés:

A recepthez olyan muffinsütőt használjunk, malenyke 6 nagy mélyedése van. Az üregeit vajjal kikenjük. A réteslapokat kiterítjük, olvasztott vajjal megkenjük, négybe hajtjukm ajd a sütő mélyedéseibe nyomkodjuk úgy, hogy kis kosárka formájuk legyen. Ezután mindegyikbe minyonpapírt csúsztatunk, amibe lencsét töltünk, hogy a tészta sütés közben ne emelkedjen fel. Előmelegített sütőben, nagy lángon kb. 8 percig sütjük.

Ha kihűltek, tányérra emeljük, közepükből a minyonpapírt eltávolítjuk. A öltelékhez az epret megmossuk, kicsumázzuk, majd a felét cukorral és a tejszínnel összeturmixoljuk.

A zselatinport a joghurtban addig melegítjük, míg fel nem olvad. Amikor már langyos, az eperpürébe keverjük, majd a tésztakosárkák üregébe töltjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a fölszeletelt eperrel és tejszínhabbal díszítjük, de szitálhatunk rá egy kevés porcukrot is.

Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés

Kalória: 380 kcal

 

 


 

TÁPLÁLÉKPIRAMIS

  1. kenyér- és gabonafélék + rizs és a burgonya (azaz összetett szénhidrátok)
  2. zöldségfélék és gyümölcsök - létfontosságúak  vitaminok, ásványi anyagok, rostok és szénhidrátok
  3. hús, hal és húspótlók, például kemény héjú gyümölcsök, hüvelyesek, tojás (fehérjék)
  4. tej és tejtermékek
  5. zsíros és cukrozott ételek (egyszerű szénhidrátok) pl.: a vajak, margarinok, olajok, tejszín, burgonyaszirom, sütemények, édességek, cukor stb.

A napi tápanyagszükségletet fedező élelmiszerek a táplálékpiramisban elfoglalt helyüknek megfelelő arányban szerepeljenek az étrendben.

Vagyis minél feljebb van, annál többet szabad enni belőle.

 

 


 

 3 napos fogyókúrás étrend ötlet

 

   1. nap

Reggeli: gabonapehely tejjel felöntve

Tízórai: 1db friss gyümölcs (alma, körte, narancs, banán avagy kis tál eper, cseresznye stb)

Ebéd: paradicsom leves és csirkesaláta

Uzsi: aprósütemény vagy néhány kocka csoki vagy  kis adag fagyi

Vacsora: eperturmix

 

  2. nap

Reggeli: meggyturmix

Tízórai: 10 szem olivabogyó + 5 szem dió

Ebéd: spenótos csirke rizzsel

Uzsi: 1 gyümölcs

Vacsora: piritós

 

 3. nap

Reggeli: 1 csésze feketekávé

Tízórai: főtt tojás

Ebéd: egy szelet soványsokna natur joghurttal

Uzsi: paradicsom

Vacsi: banán-narancs turmix

 



 Egy hetes, dietetikus álltal összeállított étrend:

 

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Reggeli

Tea Pulykasonka

1 szelet kenyér kígyóuborka

3dl tej gabonapehely (2marék)

Tejeskávé, zsemle,   Delma light

Citromos tea 1db virsli, mustár, 1sz. Kenyér Csipketea, fél doboz májkrém, 1sz. Kenyér, paradicsom Gyümölcstea, medve light kocka sajt, 1sz. Kenyér, salátalevél

1 lágy tojás,                 1kenyér,                 1 paradicsom

Tízórai Alma Körte Répa Narancs Reszelt alma fahéjjal Mandarin Alma
Ebéd

Spenótfőz.,

főtt tojás

Csirkehúsleves, főtt burg. (pár szem) 1 csirkecomb sűlt, uborkasaláta Marhahúsleves, tökfőzelék, párolt vagdalt (1kis darab) Zöldségleves, rizibizi,temesvári 1szelet, (zöldbabos) Gombakrémleves, Mexikói z. köret, fűszeres csirkemell, zöldsaláta

Húsleves, főtt hús,

főtt zöldségekkel, (torma,mustár)

Gyümölcsleves,

1sült virsli, Zöldbabfőzelék

Uzsonna Epres joghurt Vaniliás tórókrém Kefir Cappuchino, 2db keksz 1 activa, 1 hamlet

Banános kefirturmix (fél banán+2dlkefir+citromhéj

+fahéj+édesítő)

Müller light tejberizs
Vacsora Zsírszegény sajt, delma light, paradicsom, 1db kifli

1sz. Kenyér Pritaminpapr., csirkemell sonka

Aszpikos pulykasonka, retek, 1sz. Kenyér, delma light Zöldfűszeres túrókrém, 1sz. Kenyér, Zöldpaprika Tökmagos zsemle, körözött,  uborka Tonhal sós lében, 1sz.piritós, light majonéz, újhagyma Sonkás melegszendvics, retek

 

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár
Szavazás
akarsz még élni........?
igen
nem